Skærmbillede 2015-08-05 kl. 09.20.05

Masser af succes

Masser af succes

Det var sommeren 2003. Der var godt vejr i Danmark. For en gangs skyld var solen gavmild og strålede ned over det danske land. Jeg var midt i mine studier på Lærerseminariet og havde valgt at bruge sommerferien til at få lidt kroner i den slunkne studie-kasse ved at sælge ærter fra en lille vogn. Hver morgen mødte jeg op på Christianshavn, og bag den fine vogn med store skilte og et væld af friske danske ærter stod jeg og solgte de grønne saftige sager til københavnere og turister i forbifarten.

Lige over for pletten, hvor jeg var placeret ved Oven Gaden Oven Vande (ja det hedder gaden altså), lå et af Københavns ældste værtshus. Stærkodder. Det hedder det stadig. Meget mærkeligt navn. Med mange skæve historier i væggene fra et levet liv gennem årtier i det farverige miljø på Christianshavn.

Fra min lille ”køb ærter”-bod mødte jeg mange skønne mennesker og fik gode historier med på min vej fra de små snakke, der opstod, mens vi klarede betalingen for ærterne. Men særligt EN har brændt sig ind i min bevidsthed. Den handler om SUCCES. Masser af succes!

Stive slingrende skridt og levet liv

Hun kom gående i stive slingerende skridt skråt over vejen. Hun var et par minutter før væltet ud af værtshuset Stærkodder. Klokken var fire om eftermiddagen, og der var at dømme efter hendes gangart røget et par bajere ind inden frokost og sikkert også et par stykker efter. Måske havde DET i virkeligheden været hendes frokost? Hun smilte sødt, da vores øjne mødtes et par skridt, før hun var fremme ved ærte-boden. Der var ikke mange tænder tilbage i overmunden – til gengæld var der en 3-4 stykker i undermunden, som hun viste frem i et hjerteligt smil.

Hun havde rynker af levet liv i ansigtet. Hendes alder var svær at bestemme – men hun har vel været omkring de 50. ”Jeg kan ikke fordrage ærter!” spruttede hun til mig, da hun nåede frem til min ærte-biks. ”Nå” sagde jeg venligt – ”så tror jeg, du er kommet til det forkerte sted – for jeg sælger kun ærter!”. Lidt sjovt at henvende sig i ærtebutikken, når man ikke kan lide, det den sælger.

”Måske skulle du smage mine ærter – de er nemlig særligt gode. Det kan jo være, at du godt kan lide dem?” Jeg åbnede en ært til hende, og inden jeg havde set mig om, havde hun med de 4 tænder i undermunden flået dem fra bælgen og slugt dem. ”De er fandme gode – må jeg få nogle flere?” spruttede hun. ”Ja da”, sagde jeg ”de koster 25 kr. posen”. Hun bare fortsatte med at æde løs, mens hun med den anden hånd ledte i buskelommen efter kongens mønt. Der var ingen.

Rundt om hendes rynkede hals hang der i en tynd lædersnor et sølvhals smykke. Det var et tegn af en eller anden art. Jeg kiggede på det og sagde, ”hvor ER det flot dit smykke”. Hvad symbolisere det?”

Hvad giver dig den indre succes?

”SUCCES” – udbrød hun. Mens hun gav mig et kæmpe smil helt inde fra hjertet. ”Succes?” spurgte jeg lidt forvirret (mens min hjerne prøvede at finde ud af, hvordan HUN kunne have succes. Jeg var i gang med at dømme hende ud fra de skarpe kriterier for succes, som jeg havde!). ”JA DA – MASSER AF SUCCES” sagde hun med stolthed i både stemmen og i udtrykket i ansigtet. Og så brød hun ud i sang. Gasolins kendte sang om ”masser af succes”. Jeg stemmede i og sang med så godt jeg kunne. DER på Christianshavn stod jeg et kort øjeblik i en duet med et menneske, der ikke at dømme udefra umiddelbart havde succes. MEN hun følte den SELV. Og det er vel DET, det handler om, når vi måler succes?

Kan du selv mærke din succes?
Og hvad giver dig den indre succes du fortjener?

Jeg har ikke set den ærte-elskende succesfulde dame siden. Jeg ville ønske jeg kunne finde hende igen i dag og høre mere til hendes opfattelse af succes. Og takke hende for den indsigt hun gav mig i vores 4 minutters møde den solskinsdag i 2003. For jeg lærte en vigtig lektie. Nemlig den at vi SELV må definere, hvad der er succes hver i sær.